Kawa i herbata, zaliczane do używek, do niedawna uznawane były za produkty szkodliwe, pozbawione wartości odżywczych. Obecnie pojawia się coraz więcej doniesień naukowych sugerujących nie tylko brak szkodliwości, ale i prozdrowotny wpływ tych produktów na funkcjonowanie organizmu.Zarówno kawa, jak i herbata zawierają polifenole, czyli substancje o dużym potencjale antyoksydacyjnym, „zmiatające” wolne rodniki. To polifenole, przede wszystkim, odpowiadają za korzystne właściwości tych napojów.

 

Większość badań wykazuje, że picie kawy nie zwiększa ryzyka występowania chorób nowotworowych.  Niektóre sugerują nawet, że kawa może stanowić czynnik ochronny.

 

Przykładowe wybrane badania dotyczące picia kawy zaczerpnięte z literatury medycznej, donoszą, że:

  • wprowadzenie do diety 2 filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko rozwoju nowotworów wątroby o 43%

Źródło: Larsson S.C. et al (2007). Coffee consumption and liver cancer: a meta-analysis. Gastroenterology, 132, 1740-1745

  • osoby regularnie pijące kawę mają o 40% mniejsze ryzyko raka wątrobowokomórkowego w porównaniu do niepijących kawy

Źródło: Bravi F. Clicinal Gastroenterology and Hepatology2013 Nov;11(11):1413-1421 Coffee Reduces Risk for Hepatocellular Carcinoma: An Updated Meta-analysis.

  • Picie ponad 4 filiżanek kawy dziennie nie ma związku z ryzykiem występowania raka piersi

Źródło: Harris H.R. , British Journal Of Cancer, 2012

 

Z kolei, niejednoznaczne są badania oceniające ryzykozachorowania na raka prostaty, gdyż pojawiają się zarówno takie, które przypisują kawie zwiększanie prawdopodobieństwa występowania nowotworu prostaty o 20%, jak i te, które w ogóle nie wykazują między nimi związku.

 

W roku 2005 grupa badaczy opublikowała swe prace w The American Journal of Clinical Nutrition, mające na celu określenie, w jakim stopniu styl życia oddziaływuje na zdrowie badanych.  Badanie dotyczyło, między innymi: ilości i jakości herbaty konsumowanej przez 75000 Chinek w zespole "The SlangiWojen Health Study".  Po 11 latach kontroli, naukowcy zaobserwowali, że regularne picie herbaty zmniejsza liczbę zachorowania na nowotwór układu pokarmowego o 17%.

  

Nie wiadomo do końca, jaka dawka herbaty może być skuteczna w  zwalczaniu nowotworów - jej nadmiar może także powodować negatywne następstwa.Co więcej, kwestia suplementów diety zawierających antyoksydanty, które są proponowane pacjentom chorym na raka, nie została rozstrzygnięta.  Lekarze odradzają pacjentom ichstosowanie, natomiast zalecają picie dwóch lub trzech filiżanek herbaty dziennie.  Dobrze, aby była to herbata zielona, która ma korzystniejsze działanie niż czarna.